Tehnike pune svesnosti (mindfulness)

Puna svesnost znači “usmeravanje pažnje na određeni način: sa ciljem, u sadašnjem trenutku i uz neosuđujući stav”. U tom stanju, mi možemo da budemo aktivno svesni određenih misli i emocija, ali im još uvek nismo pridali neko značenje ili vrednost. Puna svesnost je osnovna ljudska sposobnost da budemo u potpunosti svesni toga ko smo i šta radimo, izbegavajući pri tom da budemo preplavljeni onim što se dešava ili da budemo suviše reaktivni u pogledu svakodnevnih dogadjaja.

Svi smo mi glavni junaci u romanu ili filmu svog života. Zbog toga počinjemo da shvatamo sebe i život veoma ozbiljno. Ali, u toj ozbiljnosti gubimo percepciju toga da je sve što mislimo o sebi i svetu koji nas okružuje konstrukcija, zasnovana na našoj kreativnosti i da je, kada počnemo da posmatramo sebe duboko iznutra, veoma teško naći tog “ja” koji se krije iza svih naših mentalnih dešavanja.

Meditacija pune svesnosti je sekularna praksa oslobođena svih religijskih konotacija, a hiljade studija su do sada pokazala dokazane efekte koje ima na fizičko i psihičko zdravlje ljudi. Posmatranje misli i emocija na nekritički način i puštanje da idu svojih tokom osvešćuje prazan unutrašnji prostor u kome se oni kreću i ono što je iza tih mentalnih zbivanja mirno sve vreme. Brojni benefiti mindfulness meditacije uključuju:

 • Pozitivan učinak na telo, imunološki sistem i povećan kvalitet sna
 • Povećava pozitivne emocije i smanjuje negativne emocije i stres
 • Pozitivan učinak na depresiju, smanjuje simptome depresije
 • Povećava gustine sive masu u mozgu u regionima zaduženim za pamćenje, učenje, emocionalnu regulaciju i empatiju
 • Pomaže u fokusiranju, donošenju odluka i usmeravanju/održavanju pažnje
 • Zdravija slika o telu, ali i ponašanje koje je više u skladu sa ličnim vrednostima
 • Povećava psihološku otpornost
 • Pomaže kod gojaznosti: svesno uzimanje hrane menja prehrambene navike i pomaže ljudima da izgube težinu
 • Pojačava altruizam i empatiju, razumevanje patnje drugih i saosećanje prema sebi

Postoje mnoge meditacije pune svesnosti. Za početak, možete da pokušate da uradite sledeće:

 • Sedite u udobnu poziciju, tako da sedite ispravne kičme, ali da to ne bude suviše rigidno i ukočeno. Trebalo bi da se opustite. Možete da zatvorite oči, ili da nefokusirano gledate u pravcu poda.
 • Udahnite duboko i izdahnite nekoliko puta. Dok ovo činite, pokušajte da osetite svoje telo u “ovde i sada”, kao i na koji način doživljavate ovaj trenutak: fizički, emocionalno i mentalno. Da li postoje neke tenzije u telu? Koje su emocije prisutne? Da li su tu anksioznosti ili ste smireni? Osetite prirodni ritam disanja u telu.
 • Dok dišete, pokušajte da to radite iz “perspektive početnika”—kao da to radite prvi put u životu. Spojite svoju svesnost sa dahom.
 • Pokušajte da osetite telo koje sedi i diše—umesto da osetite samo poziciju tela, pokušajte da osetite celo telo u datom trenutku. Ovo telo je puno senzacija od toplote do hladnoće, utrnulosti, pritiska, pulsacija i svraba… dok neka područja možda nećete uopšte osećati. Šta god da osećate, pustite da to tako bude i zadržite radoznalost u pogledu tih dešavanja.
 • Ako vaš um luta u bilo kom trenutku meditacije, pustite ga da to čini i samo vidite gde je to “zalutao”. Pokušajte da dodirnete tu misao na sekund, kao refleksiju na ravnoj površini vode, i vratite se na osećaje u svom telu.
 • Proširite svesnost sa tela na zvuke. Odvojite vreme da registrujete nastajanje i prestanak zvukova u vašoj okolini, a svaki put kada um ponovo počne da “luta”, vratite pažnju na zvuke.
 • Baš kao i sa zvukovima, isto možemo da uradimo i sa svojim mislima. Možemo da pokušamo da ih posmatramo kao da sedimo u bioskopu, gledajući kako se slike i dijalozi smenjuju na belom platnu. Čak je i misao “nemam pojma šta sada radim” samo misao, koju možete jednostavno posmatrati.
 • Udahnite i izdahnite, nežno se vraćajući na dah, i osetite kako se celo telo širi sa udahom, a skuplja sa izdahom. Na kraju, pokušajte da osetite zahvalnost za to što ste odvojili jedan deo dana za praksu koja je dobra za vaše zdravlje i lično blagostanje.

Razvoj pune svesnosti značajno pomaže u borbi protiv svakodnevnih stresora i “usporavanju vremena”, što donosi mentalnu ravnotežu, ali ima uticaj i na fiziološkom nivou, preko centralnog nervnog sistema. Umesto reaktivnog reagovanja zasnovanog na uslovljavanju i nesvesnim procesima, svakodnevnom mindfulness praksom moguće je postati svestan ovih uslovljanja i automatskih misli, što nam pruža novu slobodu izbora kako ćemo doživljavati svet oko sebe i kako ćemo se ponašati.