Šta su to sržne vrednosti?

Sržne vrednosti i življenje u sadašnjem trenutku.

Ljudi prolaze kroz život vođeni određenim smernicama, na osnovu kojih se ponašaju i stupaju u odnosu sa drugim ljudima. Te smernice su izvedene iz nekih pretpostavki u koje oni veruju, nešto što vrednuju i smatraju važnim—nešto što je vredno ulaganja njihove energije. Međutim, često nismo ni svesni na osnovu kojih to načela/principa/vrednosti donosimo određene odluke i pravimo životne izbore, jer su negde ispod praga opažajne budnosti; drugim rečima, nalaze se više u nesvesnom ili predsvesnom delu ličnosti.

Šta su, onda, sržne vrednosti, i na koji način one određuju našu svakodnevnicu?

Sržne vrednosti se nekada definišu kao fundamentalna uverenja neke osobe. U tom smislu, one su principi koji vode ponašanje te osobe i pomažu joj da shvati razliku između dobrog i lošeg. Vrednosti „rade“ na opisan način, bili mi toga svesni ili ne, odnosno, neovisno od toga da li na njih obraćamo pažnju dok se ponašamo na određeni način.

Na primer, ako je lični integritet visoko u hijerarhiji vaših vrednosti, onda ćete se verovatno mnogo truditi da budete dosledni u svojim ponašanjima i odnosima sa kolegama na poslu. Ili, ako je neko verbalno napao člana vaše porodice, a vi ste odgovorili umesto njega i stavili se u njegovu/njenu odbranu, onda se reagovali sledeći svoju vrednost brige za bližnje. Ako, s druge strane, izdvajate svakodnevno bar 45 minuta za fizički trening, bilo to da je šetnja pored reke ili nekoliko vežbi svakog jutra posle buđenja, veoma je verovatno da vrednujete fizičko zdravlje i blagostanje, to jest, da vam je ono visoko na listi prioriteta. Čovek koji vrednuje slobodu će možda ovu vrednost moći da živi i aktuelizuje kroz brojna putovanja i upoznavanje novih ljudi, promenu različitih poslova/zanimanja/partnera tokom života, ali će možda imati probleme da se „skrasi“ na jednom mestu i osnuje dom i porodicu.

Svaka vrednost nam pruža pozitivna iskustva u životu, ali takođe otvara prostor za različite tipove problema. Osvešćivanje ličnih vrednosti može da nam pomogne i kada su u pitanju neka ponašanja koja nam ne izgledaju racionalno na prvi pogled. Ako je, na primer, vaš prijatelj raskinuo dugu vezu, vi postajete važan resurs za prevazilaženje bolnog raskida. Svakodnevno slušate žalopojke svog prijatelja, ali vas to energetski „cedi“ i teško se nosite sa tim, jer imate tokom dana mnogo obaveza; ipak, vi i dalje nastavljate sa tim ponašanjem, iako je ono očigledno loše po vas. U ovom slučaju, verovatno je da vrednujete prijateljstvo i empatiju, da su to vaše vrednosti, a da to prevagne u odnosu na vrednost brige o sebi. Štaviše, ako odbijemo da se nađemo sa prijateljem i propustimo još jedan susret, možemo osetiti krivicu, jer ispadamo loš prijatelj. U ovom slučaju, možda će biti od velike važnosti da u jednom trenutku osoba napravi ravnotežu između vrednosti koje u datom trenutku mogu biti u konfliktu (prijateljstvo/briga o drugima s jedne, i briga za sebe s druge strane).

Naša ponašanja mogu da veoma brzo otkriju naše vrednosti. Posmatranje sopstvenog ponašanja i osvešćivanje ličnih vrednosti nam pomaže da vodimo ispunjeniji i produktivniji život. Dakle, kada pogledate duboko u sebe, šta je ono što zaista vrednujete? Šta zaista želite da uradite tokom svog života? Sržne vrednosti su, zapravo, neka vrsta kompasa u životu, koji nam pomaže da se odredimo u kom smeru ćemo se kretati, kako ćemo se ponašati i odnositi prema drugim ljudima na svakodnevnom nivou. Baš zbog toga je artikulacija i razjašnjavanje ovih vrednosti ključan korak ka vođenju života ispunjenog smislom i značenjem.

Kako se krećemo kroz život, mi bivamo „upetljani“ u niz događaja i sopstvenih misli, pa u vihoru tih zbivanja veoma lako „izgubimo sebe“ i zaboravimo na naš lični kompas. Pokušavajući da izbegnemo neprijatne situacije, naše vrednosti često bivaju zaboravljene i stavljene na stranu. Na poslu, dešava se da zaboravimo šta je to što u samom poslu vrednujemo, šta nas to u poslu ispunjava, i zbog čega smo zapravo i počeli da se bavimo datim poslom. Ako neko radi u humanitarnoj organizaciji u kojoj, na primer, međuljudski odnosi postaju loši ili čak toksični, taj pojedinac može da bude lako „uhvaćen“ u niz svakodnevnih dešavanja, manipulacija i konflikata, zbog kojih prestane da bude svestan vrednosti pomoći drugima, zajedništva, deljenja i humanizma, koje su ga pokretale da radi taj posao. Ako neka druga osoba vrednuje stvaralaštvo i slobodu izražavanja, onda će posvetiti mnogo vremena razvoju svojih umetničkih dela (slike, muzičke kompozicije, vajarska dela, itd), i pored toga što to, bar u početku, ne mora da bude priznato od strane okoline i da nosi sa sobom veliku finansijsku dobit. Ponovo, njeno ponašanje biće određeno time u šta ta osoba veruje i onim što ta osoba vrednuje,  čak i kada njeno ponašanje ne izgleda, spolja gledano, u potpunosti racionalno.

Ali živeti u skladu sa svojim vrednostima ne znači slediti neki rigidni skup pravila. To ne znači da moramo ili da smo primorani da se ponašamo na određeni propisani način. Sržne vrednosti su više fleksibilne smernice ili „igla na kompasu“ koja pokazuje u kom smeru bi trebalo da se krećemo, dok sam put biramo sami. Vrednosti nikada nisu krajnje odredišne tačke na tom putu (jer onda govorimo o ciljevima, a ne vrednostima). U hipotetskom primeru čoveka koji radi u humanitarnoj ogranizaciji u kojoj postoji loša atmosfera, moguće je promeniti posao ili čak promeniti sektor u kome ta osoba radi, a i dalje zadržati iste vrednosti. U slučaju čoveka koji vrednuje slobodu, ali ne može da se „skrasi“ i nađe partnera za dugu vezu, možda je moguće da se orijentiše i ipak pronađe nekoga ko deli istu vrednost, pa samim tim, može lakše da uskladi životni stil sa svojim partnerom (npr. nekonvencionalni život, posao koji nije „od 9 do 5“, česta putovanja, odlazak u egzotične zemlje, itd). Vrednosti su uvek fleksibilne, one uvek podrazumevaju više različitih načina da formulišete dugoročne i kratkoročne ciljeve, kao i puteve stizanja do tih ciljeva. Oni su vodeći principi naših akcija, a nikada same konkretne akcije i ponašanja koja slede iz njih.

Zato je od izuzetne važnosti da budemo svesni svojih vrednosti, da ostanemo u kontaktu sa njima i da pokušamo da ih živimo svaki dan. One nikako ne smeju biti zaboravljene i zapostavljene. Ako ih „stavimo na stranu“ i potisnemo, ne samo što više nećemo imati jasne smernice za ponašanje u raznolikim situacijama u kojima se stalno nalazimo, nego ćemo verovatno iskusiti i osećanje gubitka smisla i značenja. Umesto onoga što vam kultura ili vaša neposredna sredina govori da bi trebalo da budu vaše vrednosti, bilo bi dobro da ih otkrijete sami za sebe—i da, sasvim moguće, shvatite da se one nužno ne podudaraju sa očekivanjima okoline. Na nama je da ih otkrijemo, da bolje razumemo sami sebe, da ih nosimo kao nešto dragoceno i da ih aktivno živimo u svakom trenutku svog postojanja. Samo tako ono što je autentično u nama može da se ispolji u svetu i da svako pronađe način da ostvari svoj pun potencijal kao ljudsko biće.

 

One thought on “Šta su to sržne vrednosti?

Comments are closed.